Berging lokaalspoorrijtuigen HSM C1237 en NCS B101

De Museum Buurtspoorweg heeft op zaterdag 21 april 2012 twee lokaalspoorrijtuigen geborgen. Het gaat om de lokaalspoorrijtuigen HSM C1237 en NCS B101 uit respectievelijk 1915 en 1897. De MBS is uiteindelijk meer dan zeven jaar bezig geweest de beide rijtuigen te verwerven.
Al sinds medio 2005 is de MBS betrokken bij de verwerving van twee historische Nederlandse rijtuigbakken die tot zaterdag 21 april 2012 hun plek hadden in de bosrijke omgeving bij Hilversum. Het betreft unieke lokaalspoorwegrijtuigen van de voormalige Nederlandsche Centraalspoorweg (NCS) en Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij (HSM). De rijtuigbakken waren sinds 1946 in gebruik als noodwoning. Door de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog was er vanaf 1945 grote vraag naar woonruimte. De bij de NS uitgerangeerde rijtuigen vonden hierdoor gretig aftrek waardoor deze nog enige tijd voor de sloop werden behoed. De twee lokaalspoorrijtuigen uit Hilversum zijn tot enkele jaren geleden nog als woning gebruikt. Waar aan de buitenzijde van de voormalige spoorwegvoertuigen nog enigszins een rijtuig te herkennen was, waren deze intern volledig uitgerust als woning. Compleet met keuken, sanitair en slaapgelegenheid.

Lokaalspoorrijtuig HSM C1237
nlollinga_foto21

nlollinga_foto22

nlollinga_foto23
Foto's: N. Lollinga

Lokaalspoorrijtuig NCS B101
Het NCS-rijtuig had tot zeker midden jaren '00 nog de balkons en balkonhekjes. De balkons zijn vervolgens afgetimmerd en bij de woonkamer en slaapkamer getrokken. De balkonhekjes werden vanaf dat moment gebruikt als hekjes in de tuin. Bij het opruimen van de tuin door de laatste eigenaar zijn ook de hekjes verdwenen, niet wetende dat de hekjes bij het rijtuig hoorden.

nlollinga_foto19

nlollinga_foto20

nlollinga_foto18
Foto's: N. Lollinga

Terug ...